Важно научно откритие показва защо очите ви се нуждаят от повече Витамин С

Когато става дума за здравето, заглавията в медиите обикновено са завладяни от екзотични и непознати хранителни вещества. Драконов плод и инка бери привличат повече интерес от старомодните портокали. Но когато говорим за доброто зрение, вижте защо очите ви може да се нуждаят от повече Витамин С. 

Повече
Фолиева Киселина - какво е значението й за организма?

Фолиевата киселина (фолат) е вид водно разтворим витамин, принадлежащ към тези от група В, а именно - В9 или фолацин. Както и всички останали, така и този витамин има ключова роля в сложната система от биохимични реакции в организма. Особено важен е фолатът за синтеза на компонентите на ДНК, а това го прави изключително необходим най-вече за клетките, характеризиращи се с усилено делене. Това включва кръвотворенето, както и всички процеси по време на растежа и развитието през ембрионалния и феталния живот и, разбира се, детската възраст. Своята роля фолатът осъществява съвместно с Витамин В12. Фолиевата киселина има отношение и към метаболизма на някои аминокиселини като хомоцистеина.

Повече
Мелатонин - Не само дарява спокоен сън, но чисти подкожните мазнини и помага на мускулите да растат!

Мелатонинът е неврохормон, секретиран от епифизата в мозъка през тъмните часове на денонощието. За производството му е особено важен биологичния часовник, поради което производството му през нощта е 10-15 пъти по-голямо, отколкото през деня и спомага за поддържането на циркадния биологичен ритъм.

Повече