Мелатонин - Не само дарява спокоен сън, но чисти подкожните мазнини и помага на мускулите да растат!

Мелатонинът е неврохормон, секретиран от епифизата в мозъка през тъмните часове на денонощието. За производството му е особено важен биологичния часовник, поради което производството му през нощта е 10-15 пъти по-голямо, отколкото през деня и спомага за поддържането на циркадния биологичен ритъм.

Основна суровина за производството на мелатонина е незаменимата аминокиселина триптофан, която първо се превръща в серотонин, от който след това се получава и "хормона на съня". Действието на мелатонина като мощен, естествен стимулатор на съня е добре известно, но изследвания показаха, че той спомага и за изчистването на подкожните мазнини.

При хора със заболявания, засягащи функцията на епифизата, се наблюдава засилено отлагане на мазнините. При високи нива на мелатонина пък се намалява отлагането на мастна тъкан дори и при режим на хранене, богат на мазнини, тъй като хормонът се свързва с мастните рецептори в най-предразположените към отлагане на мазнини части на тялото. В резултат на това се стимулира допълнително липолизата (разграждането) на приеманите с храната мазнини и използването на мастните киселини за енергийни нужди и топлина, което в крайна сметка редуцира подкожните мазнини. Доказателство за това е и фактът, че когато с възрастта производството на мелатонин започне да намалява, се увеличава отлагането на адипозна (мастна) тъкан. 

Мелатонинът регулира директно терморегулацията на тялото, като разширява кръвоносните съдове и така намалява телесната температура, като колкото по-високи са нивата на мелатонина, толкова по-отчетливо е охлаждането на тялото. Доказано е, че когато се приема като суплемент, той предпазва тялото от топлинен удар при интензивни тренировки в горещо време. 

Съдоразширяващият му ефект има благотворно влияние и върху кръвното налягане - колкото повече мелатонин циркулира в кръвта, толкова по-ниско е кръвното налягане, което е добра новина за всички хипертоници.

Мелатонинът може да се похвали с по-мощни антиоксидантни свойства от витамин Е и освен че укрепва имунната ви система и се справя безкомпромисно със стреса, предпазва от увреждания ДНК-то на клетъчните ядра (nDNA) и митохондриалната ДНК (mtDNA; DNA), а така и вас от редица тежки заболявания, свързани с нейното повреждане или разрушаване.

Любопитен факт е, че "хормонът на съня" не само допринася за растежа на мускулите чрез стимулирането на производството на хормон на растежа, но е също толкова ефективен за предпазване от мускулна атрофия, колкото и тестостерона, ако страдате от недостиг на последния. Това се дължи на паралелното стимулиране на нивата на инсулиноподобния фактор на растеж-1 и размножаването на сателитните клетки, които увеличават диаметъра на мускулните влакна.

Тъй като между мелатонина и "стресовия хормон" има обратнопропорционална зависимост, т.е. високите нива на единия намаляват нивата на другия, приемът на мелатонин е задължителен за бодибилдърите, които тренират късно вечер. Само 20-минутна тренировка вечер води до скок на кортизола и драстично спадане на мелатонина до 3 часа след това, това може да разстрои съня ви, да намали секрецията на хормона на растежа и да увеличи мускулния катаболизъм. 

Приемът на 0,3-0,5мг мелатонин вечер ще ви избави от безсънието и ще подобри качеството и продължителността на съня. Дозите от 0,5мг ще "изядат" кортизола, вместо той да изяде мускулите ви, и ще им гарантират растеж с помощта на пик в производството на хормона на растежа 60 минути след приема. Това става посредством свързването с рецепторите на хипоталамуса и задържането на производството на соматоститин, чийто високи нива потискат синтеза на хормона на растежа. 5мг мелатонин понижават нивата на соматостатина със 164% и така ви осигурява безпрепятствено производство на растежния хормон.